Zo maak je vegetarisch eten een makkie

Vegetarisch eten klinkt moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. In dit artikel geven wij en Makkievega.nl je een aantal tips die het je makkelijker maken om over te stappen op een vegetarische levensstijl.

GlobalOwls individuals

Het zou het beste zijn voor de planeet als we allemaal plantaardig zouden eten. De bioindustrie is namelijk één van de meest uitputtende bronnen op aarde. Maar dat is nogal een opgave. Plotseling van een oer-Hollands dieet overstappen naar een dieet zonder eieren, kaas, melk, vlees en vis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dierlijke ingrediënten als e-nummers en gelatine.

Voor veel mensen lijkt de stap naar veganisme daarom te groot. En daarom durven ze zich er niet aan te wagen en blijven ze in hun oude patroon. Het probleem is in dit geval dat men de lat te hoog legt voor zichzelf. Als je van jezelf vraagt om je levensstijl radicaal om te gooien, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet en het niet volhoudt.

Daarom is het beter jezelf uit te dagen om kleine stapjes te maken richting een duurzamer leven. Wat dacht je er van om eerst eens te proberen vaker vegetarisch te eten? Door het stukje vlees op je bord te vervangen door iets anders lekkers maak je direct al een behoorlijk verschil. Sterker nog, als je een week geen vlees eet bespaar je zo’n 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram vlees.

Genoeg reden dus om eens vegetarisch te eten. Maar hoe doe je dat, vraag je je af? Kost dat niet veel meer tijd en is dat niet veel minder lekker? Zeker niet. Het is veel makkelijker dan het klinkt. Vooral als je de tips van makkievega.nl toepast. Op deze website houdt Jop, een beginnende flexitariër, je op de hoogte van recepten die hij ontdekt heeft en hem goed bevallen. Daarnaast houdt hij via zijn blog de lezer op de hoogte van zijn ervaringen met het omschakelen naar een vegetarische levensstijl en zijn leermomenten. In dit artikel deelt hij als ervaringsdeskundige vijf gouden tips met ons:

1. Verzamel lekkere en makkelijke recepten

Veel mensen schieten in paniek als ze denken aan het idee van vegetarisch koken, omdat vlees nou eenmaal vaak centraal staat in de maaltijden waar ze aan gewend zijn.

De truc bij vegetarisch eten is daarom om snelle, goede recepten bij de hand te hebben. Zodat je niet elke keer uren hoeft na te denken over wat je gaat koken, om dan uiteindelijk toch voor een AGV’tje te gaan. Op makkievega.nl vind je een overzicht van heerlijke, makkelijk vegetarische recepten die weinig tijd, noch kookkunsten vereisen. Van Italiaanse pasta’s tot quiches en pizza’s. Sommige van de recepten bevatten zelfs maar vijf ingrediënten. Helemaal foolproof dus.

Begin met de makkelijkste gerechten en test af en toe eens de meer uitgebreide. Verzamel dan je favoriete gerechten en plak ze in je persoonlijke kookboek. Zo heb je zomaar een repertoire aangelegd van vegetarische gerechten die niet mis kunnen gaan en hoef je geen stress te hebben in de keuken.

2. Denk niet te moeilijk

Een ander aspect wat mensen vaak afschrikt wanneer ze aan vegetarisch koken denken, is dat het ingewikkeld lijkt. Het lijkt alsof je geen van de recepten meer kunt koken die je gewend bent en waar je goed in bent. Toch is niks minder waar. Als vegetariër kun je namelijk net zo makkelijk en lekker een AGV-maaltijd eten, of traditionele Italiaanse gerechten, of pizza, burgers, en soepen. Vlees is namelijk vaak heel makkelijk te vervangen door vleesvervangers. En soms kun je het vlees zelfs weglaten en in plaats daarvan extra kaas of groente toevoegen. Houd het simpel!

3. Vind lekkere vleesvervangers

Als aanvulling hierop: het scheelt als je voor jezelf een aantal vleesvervangers kent die je lekker vindt en die je tevoorschijn kunt toveren wanneer je trek hebt in vlees. Er zijn tegenwoordig eindeloos veel goede producten op de markt, zoals cordon bleus, gehaktballetjes, burgers, kroketten en zelfs kipnuggets. De meeste zijn amper van echt te onderscheiden. Pro tip: vaak kun je ze maandenlang in de vriezer bewaren, zodat je ze altijd in huis hebt. Last-minute lasagne met vegetarisch gehakt? Check. Avondsnack van patat met kroketten? Check. Zo makkelijk kan vegetarisch eten zijn.

4. Experimenteer en geniet

Het sleutelwoord bij het omschakelen naar een nieuw dieet is plezier. Wanneer vegetarisch eten voelt als een “moetje”, kan het lastig zijn om jezelf ertoe te zetten je levensstijl te veranderen. Zorg er dus voor jezelf voor dat je lol hebt in het koken en er naar uit kijkt nieuwe recepten te proberen.

Heb je wat tijd over, probeer dan eens een experimenteel gerecht zoals gevulde portobello’s, hartige pannenkoeken of pizzarolletjes en maak er een leuke aangelegenheid van. Nodig vrienden uit en trakteer ze op creatieve vegetarische hapjes, of ga met je kinderen aan de keukentafel zitten om samen te experimenteren. En wie weet ontdek je heerlijke nieuwe dingen die je toe kunt voegen aan je repertoire.

5. Wees niet te streng voor jezelf

Tot slot: geef jezelf tijd en ruimte om de vegetarische keuken te ontdekken. Elke levensstijlverandering gaat met vallen en opstaan. Laat je dus vooral niet uit het veld slaan als je per ongeluk eens vlees eet of wanneer een nieuw recept mislukt. Elke maaltijd waarbij je vlees laat staan is een stap in de goede richting.

Jij hebt een verhaal te vertellen. Wij willen helpen.

Laten we memorabele content maken en tienduizenden mensen bereiken.

Zie hoe het werkt