SEO leren – Beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie

Wil je SEO leren? Gebruik ons Beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie. Stap-voor-stap begeleiding om SEO te leren. 100% gratis!

GlobalOwls individuals

Onnodig te zeggen dat SEO snel verandert. Je kunt zien hoe de virtuele wereld overloopt met veel verschillende artikelen, handleidingen en zelfstudies over zoekmachineoptimalisatie. Soms lijkt het een soort SEO-waanzin.

SEO-pioniers weten wat de trends het komende jaar zullen zijn. Beginners worden echter vaak helemaal verward met SEO.

Dus waar te beginnen?

In dit bericht ga ik je laten zien welke SEO-strategieën je aandacht waard zijn in 2020.

1. Welk type onderwijs moet je kiezen, gratis of betaald?

Vroeger waren er geen onderwijsinstellingen die SEO onderwezen. Marketeers moesten zelf SEO leren. Dat was behoorlijk uitdagend. Er waren niet zoveel bronnen om de richting van SEO te ontdekken, dus het grootste deel van de kennis is via de praktijk verworven.

SEO Practice matters!

Waarschijnlijk is de kwestie van het bestuderen van SEO tegenwoordig niet kritisch. Veel SEO tutorials zijn te vinden op internet. Alleen luiwammesen kunnen niets leren.

Ik weet zeker dat je tientallen betaalde cursussen van verschillende SEO-goeroes hebt gezien die beloven je SEO van A tot Z te leren. Een te betalen prijs is behoorlijk hoog. Sommige cursussen kunnen een paar duizend euro kosten. Ik geloof dat niet elke newbie het zich kan veroorloven in de vroege stadia van hun SEO-reis.

Je moet begrijpen dat deze cursussen je de informatie bieden die gratis te vinden is. Maar je kunt je afvragen ‘ waarom kosten ze dan duizenden euro’s?

Het is gewoon een kwestie van tijd. Betaalde SEO-cursus bespaart veel tijd. Je krijgt alle nodige informatie over SEO op één plek. Je kunt echter zeggen dat er een groot aantal SEO’s is die cursussen verkopen, dus welke moet je kiezen?

De beste optie is om die cursussen op te halen die worden verkocht door SEO-beoefenaars. Allereerst verkopen deze professionals niet alleen cursussen, maar verdienen ze ook geld met SEO. Ten tweede kennen ze alle hoeken van SEO. Wat een indrukwekkend feit, nietwaar?

Ondanks het feit dat het zinvol is om dure SEO-cursussen te kopen, wil ik je in dit bericht graag vertellen hoe je SEO gratis kunt leren.

2. Tegenstrijdigheden gaan eerst

Het is redelijk om te zeggen dat SEO een veranderlijke industrie is. De informatie is dus hier erg tegenstrijdig. Slechts enkele uitspraken hierover.

 • Het is moeilijk te voorspellen wat Google en andere zoekmachines in hun algoritmen zullen veranderen. Deze informatie wordt geheim gehouden.
 • Ja, SEO verandert. De informatie die een half jaar geleden van toepassing was, is dus vandaag niet correct.

Maar hoe zet je het record recht?

 • Volg niet alle voorgestelde SEO-tactieken tegelijk.
 • Word onderdeel van verschillende SEO-communities.
 • Houd rekening met wat verschillende SEO’s zeggen.
 • Test meer zelf.

3. Ik weet niet welke ‘hoed’ ik moet kiezen voor ‘Zwart’, ‘Grijs’ of ‘Wit’

Ik denk dat het beter is om te beginnen met de uitleg van welke soorten SEO er zijn.

white hat, grey hat, black hat seo

‘ White Hat SEO ‘ volgt strikt alle richtlijnen en regels van Google. ” Gray Hat SEO ” wijkt enigszins af van de basisregels. ” Black Hat SEO ” overtreedt de regels zonder enige aarzeling.

De ideale manier om SEO te doen, is het volgen van ‘white hat’-strategieën. Het helpt je kalm te zijn en niet bang te zijn voor Google-penalty. Het is zeker een must-optie voor nieuwkomers. Over twee andere manieren van SEO gesproken zou ik zeggen dat je ze niet moet verwaarlozen. Anders dan dat jouw concurrenten ze misschien gebruiken om jou te overtreffen. Dus wees op alles voorbereid.

4. Waar te beginnen en wat te leren?

Deze gids is vooral bedoeld voor nieuwkomers in de wereld van SEO. Daarom zal de verdere informatie elke beginner helpen om SEO van A tot Z te bestuderen. Laten we eerst met de basis beginnen.

4.1 Begin klein

Om de basisprincipes van SEO te begrijpen, hoef je niet maandenlang op internet te surfen. Je hoeft alleen maar enkele opmerkelijke en uitgebreide kennisbronnen te leren kennen. Laat me ze aan je voorstellen.

 • Hoe zoeken werkt – Heb je ooit gehoord over Matt Cutts? Ja, hij is het voormalige hoofd van WebSpam bij Google. In deze korte video bespreekt Matt de benadering van Google om te zoeken en duikt hij in Googlebot-indexering en webcrawling.
 • Google Search Engine Optimization Starter Guide – Omdat de gids is gemaakt door Google, bevat deze veel SEO-trucs waarmee je rekening moet houden.
 • De beginnersgids voor SEO – Moet aanbevelingen van Moz lezen.

4.2 Trefwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek is een kernelement van de gehele SEO-strategie. Je moet weten welke zoekopdrachten jouw doelgroep in zoekmachines heeft gedaan om meer kansen voor jouw website te benutten. Ja, je kunt een zoekwoordonderzoek op verschillende manieren uitvoeren, maar een cruciaal ding dat je moet begrijpen, is de intentie van een zoekvraag. Er zijn een paar soorten zoekopdrachten:

 • Navigatie (om een ​​potentiële website te vinden).
 • Informatief (om wat informatie te zien).
 • Transactie (alle vragen met betrekking tot transacties).

Wanneer je een onderzoeksintentie identificeert, heb je meer kansen om ideeën voor trefwoordselectie te maken om meer consumenten aan te trekken.

Hier zijn een paar handleidingen over het onderwerp trefwoordonderzoek:

4.3 Onderzoek van concurrenten

Onderzoek van concurrenten speelt een essentiële rol in de algehele SEO-strategie. Als je weet welke strategieën en tactieken jouw concurrenten gebruiken, kun je ze voorblijven. Niettemin zijn hier enkele redenen om onderzoek naar concurrenten te doen:

 • Je kunt zien wat jouw concurrenten doen om hoog te scoren in Google en deze informatie in jouw voordeel gebruiken.
 • Je kunt zien wat jouw concurrenten NIET doen en leren van de fouten van anderen.

Hier zijn enkele handleidingen voor het doen van onderzoek door concurrenten die je moet lezen:

4.4 On-page SEO

Ik denk dat Moz een van de beste verklaringen geeft voor on-page SEO die op internet te vinden is. Laat me ernaar verwijzen:

“ On-page SEO is de praktijk van het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te scoren en relevanter verkeer in zoekmachines te verdienen. On-page verwijst naar zowel de inhoud als de HTML-broncode van een pagina die kan worden geoptimaliseerd … ”

Zoals je kunt zien, is SEO op pagina een must-have element waarop je je moet richten. Hier zijn uitgebreide tutorials die ik je adviseer te volgen:

 • On Page Ranking Factors – Een gids van Moz die je helpt verschillende op pagina-elementen te begrijpen en het belang dat zij hebben met betrekking tot SEO.
 • On-Page SEO – De gids waarmee je on-page SEO kunt doorlopen met een bruikbare checklist vol adviezen.
 • On Page SEO: een (2M trefwoord) data-driven analyse – Raak vertrouwd met een van de grootste data-driven on-page SEO-onderzoeken van Ahrefs.

4.5 Content audit

Je weet dat een website indexeerbare content moet bevatten. Een content audit helpt je om jouw inhoud onder controle te houden met betrekking tot de kostbaarheid ervan. In deze twee handleidingen wordt uitgelegd hoe je een inhoudsaudit correct uitvoert.

4.6 Off Page SEO

Off page SEO bevat strategieën die gericht zijn op het verbeteren van de positie van jouw website in SERP. Met andere woorden, deze strategieën worden bedoeld om het verkeer naar jouw site te vergroten, meer bekendheid te krijgen en, uiteraard, links. Ja, linkbuilding is een belangrijke off-page SEO-strategie.

Een paar handleidingen die ik graag zou willen hebben:

4.7 Technische SEO + Website Audit

Sitesnelheid, indexeerbaarheid en mobiele optimalisatie van de website zijn elementen van de technische kant van SEO. Moet toegeven dat als het gaat om ‘technische’ SEO, veel website-eigenaren dit liever niet doen. Het lijkt een beetje eng en verwarrend.

Waarschijnlijk moet je niet bang zijn voor ‘technische’ aspecten van SEO. Hier zijn een paar tips om jezelf hiermee te helpen:

 • Google kan je antwoorden op al jouw vragen geven. Ga je gang en vraag het!
 • Soms kan Google je niet de dingen geven die je nodig heeft. Probeer daarom de informatie in verschillende SEO-communities, forums te vinden.
 • Anders kun je altijd een SEO-expert inhuren die je zou kunnen helpen met jouw probleem.

Laat me je nu enkele handleidingen voor technische SEO voorstellen:

4.8 SEO-hulpmiddelen

Elke SEO-campagne vereist tools om SEO eenvoudiger, tijdbesparend en efficiënt te doen. Juiste SEO-tools geven je de mogelijkheid om een ​​goudklompje informatie te krijgen over jouw website en jouw concurrenten.

Hier is de lijst met SEO-tools waarmee je gewapend moet zijn:

 • Ahrefs Tool Suite – Als je een tool nodig heeft met een breed scala aan SEO-services, zoals backlinkanalyse, trefwoordonderzoek, concurrentieanalyse, content verkenning, enz., Moet je Ahrefs dus zeker proberen. Ga naar Ahrefs Academy om alle benodigde aspecten van het werken met deze service te onthullen om het verkenningsproces van Ahrefs toolkit te vergemakkelijken .
 • Google Analytics – De tool die gegevens verzamelt en rapporteert die zijn verzameld van jouw website.
 • Pingdom Site Speed ​​Tool – Elke website moet snel zijn, want zonder een goede sitesnelheid krijg je een slechte gebruikerservaring. Deze tool helpt je de snelheid van jouw website te verhogen.
 • Screaming Frog – Het is noodzakelijk om belangrijke onsite elementen te analyseren. Deze tool is geschikt voor dit proces.

4.9 Analytics + rapportage

Elk proces moet volledig onder controle zijn. Houd dus jouw SEO-inspanningen in de gaten. Je kunt de gegevens van jouw website volgen met behulp van Google Search Console en Google Analytics. Lees deze twee handleidingen over hoe het goed te doen:

4.10 CRO (Conversion Rate Optimization)

Je weet dat website-eigenaren SEO doen om meer verkeer naar een site te halen. Als je echter geen verkeer kunt omzetten in een verkoop, abonnees, volgers en jouw bedrijf verder kunt brengen, is het niet nodig om nummer één in Google te rangschikken. Daarom helpt CRO je hier.

Wat betekent CRO eigenlijk?

Dit is wat Moz hieromtrent geeft:

“ Conversion rate optimalisatie (CRO) is het systematische proces van het verhogen van het percentage websitebezoekers dat een gewenste actie onderneemt – of dat nu het invullen van een formulier, klant worden of anderszins. Het CRO-proces omvat inzicht in hoe gebruikers door uw site bewegen, welke acties ze ondernemen en wat hen ervan weerhoudt uw doelen te bereiken. 

Ik raad je aan dit te lezen:

Over naar jou

De wereld van SEO is een absoluut nieuw en onontdekt terrein voor nieuwkomers. Het internet is overbevolkt met de informatie over SEO en het is twijfelachtig. Er zijn veel verschillende berichten die verschillende SEO-aspecten behandelen. Het zorgt ervoor dat nieuwelingen zich duizelig voelen.

Desalniettemin introduceert dit artikel een lijst met artikelen die je moet lezen die je op alle mogelijke manieren zullen helpen. Het is niet nodig om op internet te zoeken naar bruikbare content.

Bekijk deze handleidingen en word een echte SEO-expert.

Als je mijn artikel nuttig vond, deel het dan gerust op je sociale mediakanalen.

PS … wees niet verlegen om ook wat reacties achter te laten 🙂

Bio van auteur:

Sergey Aliokhin is marketingmanager bij Ahrefs . Afgezien van werken bij Ahrefs, brengt hij zijn tijd graag door met het gezin, het bestuderen van vechtsporten en het plukken van dikke basgitaar snaren.

Jij hebt een verhaal te vertellen. Wij willen helpen.

Laten we memorabele content maken en tienduizenden mensen bereiken.

Zie hoe het werkt