9 tips voor een effectieve Goede Doelen website
Meer donaties ontvangen voor je goed doel? Bekijk deze eenvoudig te volgen, maar belangrijke tips van Koen West voor effectieve goede doelen websites.
Het is 2019 en een slecht ontworpen of slecht gestructureerde website kan echt niet meer. Meer dan 52% van alle websitebezoeken komen van mobiele apparaten en mensen verwachten niets minder dan een voor mobiel geoptimaliseerde, snel ladende website die gemakkelijk te navigeren en goed ontworpen is.
Helaas kom ik als webontwerper nog steeds veel websites tegen die eruitzien alsof ze sinds 2003 niet zijn bijgewerkt, of die gebroken elementen (zoals dode links) bevatten.
En misschien denk je; “Het optimaliseren van onze website is niet zo belangrijk. Het werkt, het is online, het gaat goed ”. Dat kan waar zijn, maar het feit is; je loopt potentiële donaties en samenwerkingsmogelijkheden mis, simpelweg omdat je niet betrouwbaar overkomt.
Daarom heb ik 9 tips op een rij gezet om de website van je goede doel zo effectief en geweldig mogelijk te maken.
Heb een voor mobiel geoptimaliseerd ontwerp
Zoals ik al eerder zei, werkt meer dan de helft van de mensen die jouw website bezoeken op een mobiel apparaat. Als jouw website niet is geoptimaliseerd voor mobiel, zal deze er slecht uitzien en jouw bezoekers sneller wegjagen dan een vogelverschrikker … nou, kraaien.
En het gaat niet alleen om het uiterlijk. Een website die goed werkt op desktop, maar die niet is geoptimaliseerd voor kleinere schermen, verliest zijn intuïtieve navigatie en wordt veel moeilijker te lezen op een mobiel apparaat of tablet.
Het is duidelijk dat deze mobiele trend niet verdwijnt, dus je moet vandaag optimaliseren voor mobiel. Enkele interessante feiten over mobiel:
- 80% van de internetgebruikers bezit een smartphone
- Gebruikers besteden gemiddeld 69% van hun mediatijd aan smartphones.
- Meer dan 50% van de smartphonegebruikers grijpt hun smartphone onmiddellijk na het wakker worden.
- 57% van de gebruikers zegt dat ze een bedrijf met een slecht ontworpen mobiele site niet zullen aanbevelen.
- 68% van de bedrijven heeft mobiele marketing geïntegreerd in hun algemene marketingstrategie.
- 58% van de ondervraagde bedrijven heeft een toegewijd mobiel marketingteam.
- Mobiele e-mailopeningen zijn de afgelopen drie jaar met 180% gegroeid.
Je hoeft geen afzonderlijke mobiele website te bouwen, omdat de meeste contentbeheersystemen (zoals WordPress) al volledig zijn geoptimaliseerd voor mobiel.
Maar het is nog steeds belangrijk om alles te controleren. Zorg ervoor dat elke knop, afbeelding en element net zo goed werkt op mobiel als op desktop. De mobiele versie ziet er duidelijk anders uit en vaak zullen er gebroken elementen zijn die moeten worden opgelost.
http://acumen.org ; een voorbeeld van een goed ontworpen mobiele website
Maak dingen gemakkelijk te vinden
Waarom bezoeken mensen jouw website? Het is waarschijnlijk om meer te weten te komen over jouw goed doel of om geld te doneren aan jouw zaak. Als jouw website niet gemakkelijk te navigeren is, zullen mensen waarschijnlijk gewoon vertrekken.
Zorg ervoor dat alle informatie gemakkelijk te vinden is en dat een knop ‘Doneren’ prominent wordt weergegeven op jouw navigatiebalk en elders op de site.
Spreek de taal van jouw doelgroep in uw exemplaar en zorg ervoor dat je consistent bent in jouw formulering en jouw boodschap.
Wist je dat, gegeven 15 minuten om content te consumeren, tweederde van de mensen liever iets moois leest dan iets duidelijks? (Bron: Adobe )
brac.net ; een voorbeeld van een goed ontworpen website. Een donatieknop in de navigatiebalk + alle andere essentiële menu-items
E-mails vastleggen
Als jouw website niet is geoptimaliseerd om het e-mailadres van de bezoeker te achterhalen , doe je het verkeerd. De meeste bezoekers van jouw website zullen rondkijken, misschien iets lezen en nooit meer terugkomen. Als de enige manier om mensen in jouw e-mailnieuwsbrief te krijgen, is door een donatie te doen, betekent dit dat je slechts een klein deel van jouw websitebezoekers daar krijgt.
Door een duidelijke call-to-action op jouw website te hebben voor het aanmelden voor jouw nieuwsbrief, groeit jouw e-maillijst veel sneller.
Een goed voorbeeld van een aanmeldgedeelte voor een nieuwsbrief op de startpagina
Heb een e-mailnieuwsbrief
Een e-mailnieuwsbrief is een geweldige manier om toevallige bezoekers om te zetten in toegewijde ambassadeurs voor jouw goed doel. Je mag je abonnees vertellen over je goed doel en wat het doet, zonder een cent te besteden aan reclame.
Het dient ook als een hulpmiddel om regelmatig nieuwe donaties te ontvangen en je fans op de hoogte te houden van nieuws over je merk of je doel in het algemeen.
E-mailmarketing is enorm en, indien goed gedaan, zeer winstgevend. Als je niet overtuigd bent van het belang van het regelmatig uitvoeren van e-mailcampagnes, zijn hier enkele interessante feiten:
- Er zijn momenteel meer dan 3,7 miljard e-mailgebruikers in de wereld, wat betekent dat het verwachte aantal gebruikers in 2021 4,1 miljard is. (Statista)
- Er wordt voorspeld dat de Verenigde Staten in 2019 meer dan 350 miljoen dollar zullen uitgeven aan e- mailreclame . ( Statista )
- De gemiddelde ROI van e-mail is 28,5% vergeleken met 7% voor direct mail. ( Chief Marketer )
- 59% van de marketeers zegt dat e-mail hun grootste ROI-bron is. ( Emma )
- E-mailmarketing levert $ 44 op voor elke uitgegeven $ 1. ( Campagnemonitor )
- 72% van de mensen ontvangt liever promotionele inhoud via e-mail, vergeleken met 17% die sociale media verkiest. ( MarketingSherpa )
- E-mailabonnees delen jouw content 3 keer vaker via sociale media dan bezoekers uit andere bronnen. ( QuickSprout )
- E-mail is 40 keer effectiever in het werven van nieuwe klanten dan Facebook of Twitter. ( McKinsey )
- Een e-mailcampagne heeft zes keer meer kans op een doorklik dan op een tweet. ( Campagnemonitor )
- De gemiddelde bestelwaarde van een e-mail is 3 keer hoger dan die van sociale media. ( McKinsey )
- Toen hem werd gevraagd zich aan te melden voor het ontvangen van updates van een bedrijf, koos slechts 10% ervoor om dit via Facebook te doen, terwijl 90% ervoor koos om e-mailnieuwsbrieven te ontvangen. ( Nielsen Norman Group )
Ik gebruik MailChimp persoonlijk als mijn favoriete e-mail nieuwsbriefsoftware. Voor minder dan $ 10 per maand mag ik zoveel e-mails naar mijn abonnees sturen als ik wil en over van alles praten. Het leukste aan MailChimp is de uitgebreide opzet van campagnes en automatisering. Je kunt zo ver in de toekomst plannen als je wilt en MailChimp de optimale tijden laten vinden om elke e-mail te verzenden.
Als MailChimp nieuw voor je is en wilt leren hoe het werkt, is hier een goede video-zelfstudie.
Maak het snel
Een langzaam ladende website hebben in 2019 is een grote nee-nee. 40% van de mensen verlaat een website die meer dan 3 seconden nodig heeft om te laden, en degenen die blijven zullen duidelijk geïrriteerd zijn. Tot overmaat van ramp verlaagt een langzaam ladende website ook jouw zoekmachine rankings in Google . Wie zou dat willen?
Als jouw website op WordPress staat, kun je een caching-plug-in gebruiken om jouw site te versnellen. Ik gebruik persoonlijk W3 Total Cache , dat allerlei compressie uitvoert om pagina’s veel, veel sneller te laten laden.
Bekijk Pingdom en GTmetrix om een idee te krijgen van jouw huidige websitesnelheid . Deze gratis tools voeren een quickscan uit over jouw website en geven je een rapport over de snelheid van de website. Nadat je jouw site voor snelheid hebt geoptimaliseerd, probeer het opnieuw en zie het verschil.
Ontvang een volledig rapport van de laadsnelheid van jouw website met GTMetrix
Optimaliseer het voor zoekmachines
Wanneer mensen naar jouw goed doel in Google zoeken , vinden ze jouw website? Ranken jouw blogberichten voor de zoektermen waarvoor je ze wilt ranken?
Als het antwoord nee is, is het tijd om aan jouw SEO te werken. Zorg ervoor dat elke blogpost is geoptimaliseerd met paginatitels en metabeschrijvingen die overeenkomen met de zoekwoorden waarvoor je een rang wilt krijgen, evenals elke pagina en jouw startpagina.
Als je WordPress gebruikt, is Yoast SEO de beste plug-in om te gebruiken . Met Yoast kun je een XML-sitemap voor Google maken en elke afzonderlijke post en pagina optimaliseren. Het is 100% gratis en 100% geweldig.
Leuk weetje: Yoast is een verzonnen naam, afgeleid van de Nederlandse naam Joost. Als je geen Nederlander bent, is dit feit misschien niet zo leuk.
Voldoen aan de wet
Jouw organisatie en haar website moeten voldoen aan alle toepasselijke wetten. Hoewel dat vanzelfsprekend is, zijn veel website-eigenaren nog niet volledig op de hoogte van de nieuwste GDPR-gegevensopslagwetten.
Kortom, de EU Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de belangrijkste wijziging in de regelgeving voor gegevensbescherming in 20 jaar (bron: eugdpr.org ). Elke website die kan worden bezocht door personen binnen de EU (ook bekend als elke website op internet) moet voldoen aan de AVG, zelfs als jouw goed doel elders is gevestigd.
Als je dit nog niet hebt gedaan, raad ik je aan de vereisten te lezen en volledig te voldoen aan deze EU-gegevenswetgeving. WPBeginner, mijn favoriete WordPress-blog, heeft hier een goed artikel over.
Heb een geweldige pagina
Veel mensen die jouw website bezoeken en meer willen weten over jouw organisatie, gaan direct naar de pagina Over. Behandel je pagina als een uitgebreid visitekaartje. Het is de plek waar mensen naartoe gaan die willen doneren, met jou willen samenwerken, over jouw organisatie willen schrijven of een link naar een van jouw artikelen op hun eigen website willen plaatsen.
Op een geweldige pagina staat duidelijk wie je bent en wat je doet. Ik weet het, duidelijk toch? Toch schrijven veel bedrijfseigenaren geen aantrekkelijke, goed gestructureerde pagina over hun bedrijf.
Een paar eenvoudige regels om te volgen:
- Maak heel duidelijk wat je doet , binnen de eerste zin (zie voorbeeld hieronder). Dit is niet de plaats voor zakelijk jargon of indirect taalgebruik, tenzij dat is wat jouw doelgroep spreekt.
- Schrijf een boeiend verhaal . Niemand houdt van saai, weet je waarom? Omdat het saai is. Schrijf een boeiend verhaal. Dit kan je oorsprongsverhaal zijn of een paar relevante casestudy’s in één zin van mensen of organisaties die je hebt geholpen.
- Houd het kort en krachtig . Hoewel een meeslepend verhaal geweldig is, is je pagina over niet de plaats voor een essay van 20 pagina’s over hoe jouw goede doel is geboren. Je kunt linken naar meerdere andere pagina’s, zoals een afzonderlijke oorsprongspagina of getuigenissen, maar probeer jouw Over-pagina kort en krachtig te houden.
- Inloggegevens opnemen. Wat heeft jouw NGO tot nu toe gedaan? Met wie heb je gewerkt? Wie zijn de mensen erachter?
- Gebruik tekst, misschien video . Mensen willen lezen, en zoekmachines ook. Daarom adviseer ik niet alleen een video op je over-pagina te plaatsen. Video kan naast tekst worden gebruikt, maar er moet altijd wat tekst bij een video zijn (als je die hebt).
msf.org ; een goed voorbeeld van een schone, duidelijke pagina met deelknoppen
Controleer alles goed
Wanneer ik websites voor mijn klanten bouw, doorloop ik vele fasen van dubbele, driedubbele en viervoudige controle van alles. Hier is een kleine checklist die u kunt gebruiken wanneer je alles op jouw website controleert:
Technisch:
- Ziet het er goed uit op mobiel?
- Is de laadsnelheid goed?
- Zijn mijn links gebroken?
- Als je een thema gebruikt, staat er dan nog ergens op de site demotekst?
- Zijn mijn lettertypen en kleuren consistent?
- Is elke pagina geoptimaliseerd voor mobiel?
- Werken al mijn contactformulieren en aanmeldingsformulieren voor de nieuwsbrief?
Minder technisch:
- Is mijn bericht duidelijk?
- Begrijpen willekeurige bezoekers wat we doen binnen de eerste 3 seconden na het bezoeken van de site?
- Haal ik het maximale uit mijn websiteverkeer (leg ik e-mailadressen vast)?
- Is de stroom en navigatie van mijn website intuïtief?
- Is het gemakkelijk voor mensen om contact met mij op te nemen?
- Kunnen mensen ons gemakkelijk vinden op sociale media?
- Maak ik heel duidelijk hoe mensen kunnen bijdragen?
Over de auteur:
Koen West is een webdesigner, internetondernemer en cabaretier. Dankzij zijn jarenlange ervaring met het runnen van websites en online bedrijven, weet hij precies hoe hij websites moet bouwen die zijn geoptimaliseerd voor conversies.
Vind me:
Koen’s webdesignbedrijf @ Orange29.com
Twitter @ https://twitter.com/koenkreative
Instagram @ https://www.instagram.com/koenishere/
YouTube @ https://www.youtube.com/channel/UC_C6X6xfdfq6AXOEmOf1SiA
Lees gerelateerde artikelen
- 5 tips voor peer-to-peer fondsenwerving voor goede doelen
- Reuring creëren voor goede doelen [Tips]
- Rendabele online fondsenwervende ideeën voor goede doelen
- Unieke out-of-the-box fondsenwervende ideeën voor goede doelen
- User Generated Content integreren om goede doelen te promoten
- Wervingstips voor goede doelen om toptalenten aan te trekken
- Influencer Marketing voor Goede Doelen
Jij hebt een verhaal te vertellen. Wij willen helpen.
Laten we memorabele content maken en tienduizenden mensen bereiken.