6 donor retentiestrategieën voor online fondsenwervers
Bestaande donoren behouden is noodzakelijk voor goede doelen. Bekijk 6 donor retentiestrategieën voor online fondsenwervers, geschreven door Abby Jarvis, en laat jouw goede doel bloeien.
Bij het plannen van jouw online fondsenwervingsstrategie is jouw goede doel waarschijnlijk gericht op het werven van zoveel mogelijk donoren . Maar iets dat je misschien niet in jouw strategie aan de orde stelt, is die donoren behouden . Dat is een belangrijk overzicht! Voordat we ingaan op de details over hoe (en waarom) jij donoren moet behouden, laten we eerst achterhalen wat donorretentie eigenlijk is.
Het behoud van donoren wordt gemeten aan de hand van het aantal donoren dat aan jouw goede doel blijft geven in het jaar na hun eerste bijdrage.
Het behouden van donoren is de meest kostenefficiënte manier om geld in te zamelen, maar het gemiddelde retentiepercentage van de non-profitsector schommelt rond de 40%. Er zijn veel manieren waarop jij jouw retentiepercentage voor donoren kunt verbeteren, bijvoorbeeld door geweldige content op te nemen in jouw e-mailcampagne , door je te concentreren op jouw dagelijkse betrokkenheid met supporters en anderen. Dit is vooral belangrijk omdat het volgens Non-profit Quarterly ongeveer 10 keer meer kost om een nieuwe donor te verwerven dan om een nieuwe donor te behouden.
In dit artikel bespreken we 6 donor retentiestrategieën die je kunt gebruiken in jouw online fondsenwervingsstrategie . Zij zijn:
- Terugkerende geschenken
- Waardering
- Succesverhalen
- Alternatieve manieren om te geven
- Peer-to-peer fondsenwerving
- Gegevens analyse
Het verbeteren van donorbehoud hoeft geen opwaartse strijd te zijn! Laten we deze strategieën eens nader bekijken.
1. Bied terugkerende doneer-opties aan
Een deel van het vergroten van jouw donorretentie- inspanningen moet erop gericht zijn het gemakkelijk te maken om steeds opnieuw te geven. De eenvoudigste manier om dit te doen is door herhaaldelijk te geven. Terugkerend geven geeft donoren de mogelijkheid om hun donaties op regelmatige basis te maken.
Het opbouwen van een programma voor terugkerende donaties vergt wat planning en marketing, maar een eenvoudige manier om terugkerende donaties aan te moedigen, is eenvoudigweg terugkerende opties op jouw donatieformulier opnemen. Door non-profit software te gebruiken waarmee je terugkerende donatie opties op jouw donatieformulier kunt aanbieden, kunt je:
- Geef donoren verschillende opties voor factureringsfrequentie. Laat donoren kiezen of ze willen dat hun donatie op maandelijkse, jaarlijkse of andere basis wordt gedaan.
- Stuur gepersonaliseerde ontvangsten. Personaliseer jouw e-mailontvangsten met de naam van jouw donor en het bedrag dat ze hebben gegeven, evenals andere informatie. Voeg een speciaal bedankbriefje toe waarin specifiek het terugkerende geschenk van de donor wordt vermeld en hoe dit een aanzienlijke impact zal hebben.
- Maak donoraccounts. Donoraccounts stellen donoren in staat hun betalingsinformatie slechts één keer te uploaden, hun terugkerende donaties bij te houden en hun voorkeuren en informatie aan te passen.
Door een optie aan te bieden om een gift een terugkerende gift te maken, hoeven jouw donoren niet te proberen te onthouden om een gift aan je te doen. Ze kunnen hun donaties gemakkelijk volgen en je hebt een grotere kans om ze voor de lange termijn te behouden.
2. Toon waardering
Donoren willen gewaardeerd worden voor hun geschenken en ze willen weten dat ze impact hebben. Als je donoren wilt behouden, is het belangrijk dat je hen de impact laat zien die ze met hun geschenk hebben voordat je om een ander vraagt. Donoren bedanken en hen het verschil laten zien dat ze maken, gaan hand in hand!
Er zijn verschillende manieren waarop je jouw donoren kunt bedanken, waaronder:
- E-mail. Stuur jouw donoren zo snel mogelijk nadat ze hebben gedoneerd een gepersonaliseerde e-mail. Bedank ze bij naam, vermeld direct de donatie en beschrijf de impact die het zal hebben.
- Een handgeschreven brief. Een met de hand geschreven bedankbrief gaat een lange weg met donoren, vooral voor grotere geschenken. Je moet het personaliseren met dezelfde informatie die je in een e-mail zou gebruiken, maar je kunt ook een persoonlijke notitie, een handtekening van een toplid van jouw goede doel en andere gepersonaliseerde details bevatten.
- Sociale media. Hoewel dit geen e-mails of brieven vervangt, kan het geven van een support aan je supporters op sociale media invloed hebben! Je supporters worden publiekelijk erkend en zijn trots op hun donatie.
- Muur voor donorherkenning. Een muur voor donorherkenning toont de namen van alle donoren die hebben deelgenomen aan een specifieke campagne, of de topdonoren voor die campagnes. Deze worden meestal geïnstalleerd na grotere campagnes en je kunt er meer over leren in de gids Double the Donation .
Als je je donoren het gevoel geeft gewaardeerd te worden en hen laat weten hoe hun gift een verschil zal maken, moedigt dit hen aan om in de toekomst bij je te blijven. Zorg ervoor dat je ze onmiddellijk erkent nadat ze een geschenk hebben gegeven en blijf daarna met hen in contact blijven.
3. Aantonen van successen
Donoren zijn geïnteresseerd in jouw doel en willen jou helpen een probleem op te lossen. Maar ze willen ook horen over succesverhalen van jouw goede doel. Laat donors niet alleen problemen zien! Laat jouw donoren zien hoe zij jouw begunstigden beïnvloeden door successen te delen die zij mogelijk hebben gemaakt met hun steun.
Het online vertellen van jouw succesverhalen is ook een uitstekende manier om het merk van jouw non-profit op te bouwen . Als je bekend staat om je successen, zullen donoren waarschijnlijker je missie blijven ondersteunen. Niemand wil een goede doel steunen die niets bereikt!
Probeer deze strategieën bij het opstellen van jouw succesverhalen:
- Gebruik echte voorbeelden. Mensen willen weten wie je helpt en hoe. Gebruik real-life voorbeelden van begunstigden die jij hebt beïnvloed. Zet je doel onder ogen en je zult beter een beroep doen op de empathische kant van je aanhangers.
- Neem visuals op. Foto’s en video’s kunnen grote invloed hebben op jouw retentiepercentage. Wanneer donoren kunnen zien wie jij helpt en hoe jij het verschil maakt, zullen ze eerder hun steun blijven geven. Probeer voor en na foto’s te gebruiken om donoren de impact te laten zien die ze hebben gemaakt.
- Creëer een krachtige call-to-action. Houd jouw donoren op de hoogte en roep ze op door te gaan met actie ondernemen. Dit kan de betrokkenheid van jouw donoren bij jouw zaak helpen vergroten, omdat ze willen bijdragen aan een groter resultaat.
Win meer supporters (en behoud ze!) Door jouw succesverhalen te vertellen via jouw online content en marketingbereik. Als je laat zien hoe succesvol je bent geweest vanwege de betrokkenheid van donoren, kun je een geweldig argument maken voor toekomstige geschenken. Donoren zullen meer gemotiveerd zijn om opnieuw te geven als ze weten dat hun eerste geschenk een verschil maakte!
4. Bied alternatieve manieren om te geven.
We hebben het belang genoemd van het toestaan van terugkerende donaties en hoe dit de betrokkenheid en het behoud van donoren kan vergroten. Maar er zijn ook aanvullende methoden die je kunt gebruiken! Eén maat voldoet niet bij het plannen van een online fondsenwervingsstrategie ; verschillende donoren geven de voorkeur aan verschillende manieren. Door andere manieren om te geven (naast de donatiepagina op jouw website) aan te bieden, kun je meer donoren bereiken.
Jouw donoren zijn bijvoorbeeld constant op hun telefoon! Probeer deze alternatieve manieren om via mobiel te geven om onderweg verbinding te maken met jouw donoren:
- Tekst fondsenwerving. Fondsenwerving kan verschillende vormen aannemen. Text-to-donate is een op formulieren gebaseerde mobiele fondsenwervingsmethode; donateurs sms’en een trefwoord, vullen een kort formulier in en geven met een bankpas of creditcard. Tekst om rekeningen te geven het bedrag van de donatie op de telefoonrekening van de donor. Met beide opties kunnen donoren gemakkelijk doneren vanaf hun mobiele apparaat.
- Mobiele donatieformulieren. Wist je dat het meeste internetverkeer nu van smartphones komt? Meer dan de helft van de mensen die op jouw donatieformulier terechtkomen, gebruiken een mobiel apparaat. Overweeg jouw donatieformulier te vereenvoudigen en het ontwerp mobiel te laten reageren. Donoren zullen eerder vanaf hun telefoon geven als jouw formulier gebruiksvriendelijk is wanneer ze op een mobiel apparaat worden gebruikt.
- Mobiel bieden. Als je een veiling host, profiteer dan van een mobiele bied-app! Hiermee kunnen gasten zich registreren, inchecken en aan de slag gaan met het plaatsen van biedingen.
Er zijn veel soorten geschenken die op een mobiel apparaat kunnen plaatsvinden. De grootste factor hier is het gemakkelijk maken voor donoren om aan jouw zaak te geven. Wanneer het schenkingsproces handig en gemakkelijk toegankelijk is op mobiele apparaten, behoudt je meer donoren. Mensen geven meer kans om weer te geven als het maken van hun eerste cadeau geen probleem was!
Als je op zoek bent naar een aantal geweldige diensten om tekst te geven, bekijk dan deze lijst met topproviders.
5. Betrek donors bij peer-to-peer fondsenwerving.
Een van de krachtigste vormen van fondsenwerving is peer-to-peer fondsenwerving . Peer-to-peer fondsenwerving roept supporters van goede doelen op om geld in te zamelen namens hen en vertrouwt op de sociale netwerken van deelnemers om geld in te zamelen en zichtbaarheid op te bouwen.
Hier is hoe peer-to-peer fondsenwerving werkt:
- Je bepaalt jouw doel en stelt jouw hoofdcampagnepagina in met behulp van een peer-to-peer fondsenwervingsplatform.
- Je werft vrijwillige fondsenwervers om hun eigen campagnepagina’s op te zetten.
- Je biedt de vrijwilligers ondersteuning en training die ze kunnen gebruiken terwijl ze hun pagina’s promoten.
- Vrijwilligers delen hun individuele campagnepagina’s met vrienden en familie op verschillende platforms.
- Je volgt de voortgang van de campagne en biedt voortdurende ondersteuning aan de vrijwilligers.
Peer-to-peer fondsenwerving stelt jouw supporters in staat om fondsenwervers te worden, wat een nog betekenisvollere band tussen hen en jouw goede doel smeedt. Wanneer supporters het gevoel hebben dat ze echt een verschil kunnen maken door met jouw goede doel te werken (behalve alleen geld doneren), zullen ze eerder betrokken blijven en jouw missie blijven ondersteunen.
Als je op zoek bent naar meer informatie over hoe je aan de slag kunt gaan met een peer-to-peer fondsenwervingscampagne, bekijk dan de ultieme gids van Qgiv !
6. Leer van jouw data
Een van de belangrijkste dingen die je als goede doel kunt doen, is gebruikmaken van de gegevens waarover je beschikt. Als je weet waar je goed presteert en waar er verbeterpunten zijn, kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je jouw donorrelaties kunt verbeteren.
Overweeg de volgende manieren waarop je jouw gegevens het beste kunt gebruiken om het behoud van donoren te verbeteren:
- Gebruik jouw CRM. Jouw non-profitsoftware moet worden geïntegreerd met een constituent relatiemanager (CRM) die al jouw donaties en donorgegevens bijhoudt. Je kunt deze gegevens gebruiken om donoractiviteit bij te houden, jouw bereik naar donoren tijdens e-mailcampagnes te personaliseren en donoren te laten weten dat je weet hoe zij je in het verleden hebben geholpen.
- Lokaliseer trends. Identificeer trends in het geven, zodat je follow-up met vervallen donoren kunt volgen, hen opnieuw kunt betrekken en meer donatie-inkomsten kunt genereren.
- Bekijk e-mailstatistieken. Wanneer je e- mailstatistieken zoals open koersen, klikfrequenties en afmeldtarieven bijhoudt, kun je manieren identificeren om e-mailinhoud te verbeteren. Het kan je ook helpen jouw e-maillijst te segmenteren, zodat mensen alleen de content ontvangen die voor hen relevant is.
Leren van jouw gegevens is essentieel! Gegevens zijn een waardevolle bron die je kunt gebruiken om jouw donorbestand bij te houden, relevante content te delen en jouw supporters betrokken te houden. Het benutten van alle gegevens die voor jou beschikbaar zijn, is een belangrijk onderdeel van elke donorretentiestrategie, dus zorg ervoor dat dit een vast onderdeel is van jouw campagneactiviteiten.
Het behoud van donoren hoeft niet zo’n grote uitdaging te zijn als het lijkt. Hoewel het onvermijdelijk is dat je niet elke donor die je verwerft, houdt, is het belangrijk dat je een poging doet om regelmatig contact met ze op te nemen en ze betrokken te houden en je belangrijk te voelen – omdat ze dat zijn!
Auteur Bio:
Abby Jarvisis een blogger, marketeer en communicatiecoördinator voor Qgiv , een online dienstverlener voor fondsenwerving. Qgiv biedt toonaangevende online geven en peer-to-peer fondsenwervingstools voor goede doelen, op geloof gebaseerde en politieke organisaties van elke omvang. Wanneer ze niet bij Qgiv werkt, is Abby meestal te vinden in het schrijven voor lokale tijdschriften, het inhalen van haar favoriete blogs of binge-watching sci-fi shows op Netflix.
Lees gerelateerde artikelen
- 10 manieren hoe Goede Doelen met SEO kunnen starten
- De ultieme gids voor goede doelen e-mailmarketing benchmarks
- Hoe creëer je een effectieve contentstrategie voor Goede Doelen
- Leuke fondsenwerving ideeën voor goede doelen
- Social Media Monitoring Tools voor Goede Doelen
- 5 landing pagina voorbeelden voor Goede Doelen
- 5 Fouten die goede doelen maken bij het plannen van evenementen
Jij hebt een verhaal te vertellen. Wij willen helpen.
Laten we memorabele content maken en tienduizenden mensen bereiken.